Måleusikkerhed

Hvad er måleusikkerhed?

Uanset dit vidensniveau eller om du bestrider en stilling inden for kvalitet, ved du, at præcise og nøjagtige målinger direkte påvirker kvalitet, produktivitet, konkurrenceevne og patientsikkerhed i GMP reguleret miljøer.

 

Du er også klar over, at uden kalibreret måleudstyr, er det umuligt at opnå troværdige måleresultater. Men ved du, hvad måleusikkerhed betyder inden for måling og kalibrering, og hvilken rolle det spiller?

 

I dette indlæg slår jeg en simpel forklaring op på dette grundlæggende begreb inden for metrologi og kalibrering.

ReSolvit er specialist i udarbejdelse af kalibrering og proces måleusikkerhedsbudget.

Der findes ikke 100% nøjagtighed. Uanset hvor godt et måleudstyr er og hvor ideelle måleforholdene er, vil der altid være en vis usikkerhed i det målte resultat. Dette kan skyldes forskellige faktorer, såsom hvordan måleudstyret bruges, den person der udfører målingen, miljøforhold (temperatur, tryk, lys, støj mv.), den anvendte procedure (SOP) og meget mere.

At være opmærksom på den tilknyttede måleusikkerhed er afgørende for at opretholde kvaliteten af processen og dermed af de leverede produkter.

At kende måleusikkerhed giver os mulighed for at vurdere, hvor god en måling er og at beslutte, om den er egnet til en bestemt anvendelse. Lad os overveje et hypotetisk eksempel for at illustrere dette koncept.

 

Forestil dig, at du beder tre personer om at måle en jernstang. De kan måle den med det måleudstyr, de ønsker og hvordan de vil. Tre mulige svar kunne være:

 

– Person „A‟ siger, at stangen er 60 cm lang. For at nå denne konklusion brugte personen en plastiklineal, der var 20 cm lang.

 

– Person „B‟ konkluderer, at stangen er 65 cm lang. Personen brugte et målebånd, der var 2 meter langt.

 

– Person „C‟ brugte en skydelære og sagde, at stangen er 62,5 cm lang med en usikkerhed på plus eller minus 0,1 cm. Han udførte proceduren flere gange for at beregne gennemsnittet og finde standardafvigelsen.

 

 

 

Måleusikkerhed i processen

Som et resultat fik de udover målingen parametre, der indikerer dets kvalitet.

Konklusionen er at person „C‟ leverede det mest pålidelige og komplette svar. Selv et simpelt eksempel som dette viser, at forskellige faktorer kan påvirke resultatet af en måling.

 

Måleusikkerhed er ikke fejl

Usikkerhed og fejl er to begreber, som ofte forveksles, men de er ikke det samme. Fejl er forskellen mellem den sande værdi og måleresultatet

Mens måleusikkerhed er relateret til f.eks. kvaliteten af kalibreringen eller målingen og involverer repeterbarhed og reproducerbarhed

Et par ting at tænke over.

 

Er målemetoderne i din virksomhed noget lignende af de tre eksempler ovenfor?

 

Er de måleudstyr i bruger passende og kalibreret?

 

Er der beskrevet målemetoder og processer (SOP | Lær mere her) for at tage målinger, og følges de?

 

Kender vi standardusikkerhed i målingerne?

 

Hvis svaret på nogen af disse spørgsmål er nej, anvender du muligvis utroværdige resultater, hvilket påvirker din kvalitet, produktivitet, konkurrenceevne og patientsikkerhed.

Snak med resolvit

Har du spørgsmål ? ReSolvit er altid klar til en snak om din virksomhed , nye projekter eller andre opgaver skræddersyet til netop dit behov.